Viscerální tuk

25.01.2025

Viscerální (vnitřní, útrobní) tuk je uložen uvnitř dutiny břišní a na rozdíl od podkožního tuku není snadno viditelný. Obaluje orgány dutiny břišní a pokud se vyskytuje v přiměřené míře, chrání je např. před nárazy. Problémem však je, když je ho v tělě příliš. Zatímco vyšší hodnota podkožního tuku je především estetickým problémem, nadbytek vnitřního tuku s sebou přináší závažné životní problémy.

Nadměrné množství viscerálního tuku významně zvyšuje riziko srdečně-cévních onemocnění, mrtvice, vysoké hladiny cholesterolu, deprese, rakoviny, demence, artritidy a dalších chorob. Útrobní tuk navíc produkuje řadu látek s prozánětlivým účinkem, významně se podílí na rozvoji inzulínové rezistence a může vést až ke vzniku diabetu mellitu 2. typu.

Problémem vnitřního tuku je, že o  jeho zvýšeném množství často člověk ani neví. Navíc se mnohem hůře redukuje, než tuk podkožní.

Na jeho vzniku se podílí mnoho faktorů, mezi než patří nevhodné složení jídelníčku, nepravidelnost v jídle nebo také hladovění a dlouhodobě příliš velký kalorický deficit. K nadměrnému ukládání viscerálního tuku přispívá také psychická nepohoda a zvýšená míra stresu.