Tuky
Tuky společně s bílkovinami a sacharidy patří mezi tzv. makroživiny. Obsahují nejvíce energie (konkrétně 38 kJ v jednom gramu). Jsou tedy energetickou zásobárnou, zdrojem esenciálních mastných kyselin, rozpouští se v nich lipofilní vitamíny, zlepšují konzistenci potravin a zjemňují jejich chuť.
Tuky se dělí na rostlinné (oleje) a živočišné (máslo, sádlo, lůj, rybí tuk). Zjednodušeně se dá říct, že živočišné tuky, které se vyskytují převážně v pevné formě, jsou složeny z takzvaných nasycených mastných kyselin. To jsou ty, které jsou dávány to příčinné souvislosti s výskytem kardiovaskulárních chorob. Na druhou stranu jsou stabilní, nepřepalují se tak snadno a nežluknou rychle. Naopak rostlinné tuky, které se vyskytují převážně v tekuté formě (oleje), jsou složeny převážně z mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin a jsou pro naše tělo prospěšnější. Ale zase se příliš nehodí pro tepelnou úpravu.
Velmi důležitou součástí tuků jsou tzv. omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které působí v těle protizánětlivě, jsou nezbytné pro činnost srdce a cév, centrálního nervového systému a také pro správné vstřebávání živin do buněk. Jejich největším zdrojem je maso a tuk tučných mořských ryb.

