Stravování, obezita a chronický zánět. Příčiny a souvislosti.
Epidemie obezity
Vyspělé země čelí ve 21. století epidemii obezity. Nechvalné 1. místo pak na tomto žebříčku zaujímá Amerika.

V současné době trpí nadváhou nebo obezitou 90 % obyvatel USA. Pokud vám toto číslo přijde vysoké, je na místě malé vysvětlení. Oficiální údaje udávají, že "jen" 70 % lidí v USA má nadváhu nebo obezitu. Tady ovšem záleží na úhlu pohledu na ukazatel BMI – tedy Body Mass Index (počítá se jako podíl hmotnosti v kg a výšky v cm2). Podle současných pravidel používání BMI se nadváha počítá od BMI 25 a výše (přičemž od BMI 30 už začínají různé stupně obezity). Ukazuje se však, že lidé, kteří se dožívají dlouhého věku ve zdraví, mají BMI pod 23, z toho muži kolem 19-20 a ženy kolem 21-22. Platí to i u lidí, žijících v tzv. modrých zónách, jako je např. Okinawa v Japonsku. Takže je zřejmé, že s BMI 25 jako hranicí pro nadváhu, je něco v nepořádku. Pokud tedy budeme za hranici nadváhy považovat BMI 23, výše uvedený údaj je pravdivý.
Co je příčinou epidemie obezity?
Není těžké najít odpověď na otázku, co za epidemií
obezity v USA stojí. Je to samozřejmě nevhodná strava a také nedostatek pohybu.
Jídelníček většiny Američanů je založený na konzumaci ultrazpracovaných
potravin (nejrůznější polotovary, instantní potraviny, sladké pečivo a fastfood). USA je přímo
proslulé konzumací hamburgerů, pizzy, hranolek, hotdogů, sladkých donutů, pitím Coca-coly a dalších sladkých nápojů. Taková jídla jsou naprosto nevhodná,
dodávají tělu obrovské množství energie, ale minimum mikroživin. To
znamená, že při vysoké kalorické hodnotě nedokážou tělu dodat potřebné
vitamíny, minerály, vlákninu a další potřebné nutrienty. Energii z takového jídla často říkáme "prázdné kalorie" a v souvislosti s častou konzumací takových potravin hovoříme o "podvýživě na buněčné úrovni."
Ruku v ruce s tím jde však ještě další
signifikantní problém takového způsobu stravování, a to je vznik závislosti na
jídle. Pokud totiž člověk přijme obrovské množství energie z živočišných
tuků a bílého pečiva, které je velmi rychle dostupné v krevním
řečišti, mozek zaznamená signál podobný tomu, jako když reaguje na opiáty nebo
narkotika. Přísune energie do krve a s tím spojený prudký vzestup glykemie
působí pro mozek jako návykový stimulant a rychle se může vyvinout závislost na jídle.
Chronický zánět
Nezdravé stravování a z toho plynoucí obezita je jednou z hlavních příčin vzniku tzv. chronického zánětu.
Zatímco akutní zánět je rychlá odpověď organismu například na zranění, jeho úkolem je zalarmovat imunitní systém proti potenciálně škodlivým patogenům, nastartovat proces hojení a má obvykle rychlý průběh, chronický zánět představuje pro člověka výhradně nebezpečí. Zahrnuje také některé biochemické reakce, které probíhají v případě akutního zánětu. Na rozdíl od něj však doutná v organismu mnoho let a způsobuje přitom pomalou destrukci tkání, srdce, mozku, chrupavek a dalších orgánů, což se navenek nakonec projeví v podobě tzv. civilizačních chorob. Artritida, diabetes 2. typu, srdečně-cévní onemocnění, Alzheimerova choroba ale i rakovina nejsou nic jiného, než důsledek chronického zánětu.

Co vše má tedy vliv na vznik chronického zánětu?
Základní problém tkví především v konzumaci nevhodné strany – tedy ultrazpracovaných potravin, polotovarů a fastfoodu. Tato strava se vyznačuje vysokým objemem energie a velmi nízkým obsahem mikronutrientů.
Největší chyby tohoto způsobu stravování:
- Nerovnováha mezi omega-6 a omega-3 nenasycenými mastnými kyselinami. Zatímco omega 3 působí v těle protizánětlivě, omega 6 zánětlivé procesy naopak podporují. Za správný poměr omega 6 a omega 3 se považuje 2:1, běžně se však v populaci vyskytuje 15:1 a často i mnohem více.
- Nevhodná skladba potravin. Z toho největší vliv na vznik zánětů má především nedostatek zeleniny a ovoce, celozrnných obilovin, vlákniny, ořechů a semínek.
- Prozánětlivý způsob vaření – sem patří především smažení a další úpravy při vysokých teplotách, kde se vážou bílkoviny se sacharidy a vznikají toxické sloučeniny, jako je například akrylalamid. Ten je nejen vysoce prozánětlivý, ale také karcinogenní.
- Volné radikály jsou dalším významným faktorem, přispívajícím ke vzniku chronického zánětu. Jsou malé částice vytvořené v průběhu biochemických v lidském těle a působící škodlivě na lidský organismus. Působí na biologicky významné sloučeniny a pozměňují strukturu buněk.
- Logickým důsledkem této nevhodné stavy je obezita, která je pak nejvýznamnějším faktorem vzniku chronického zánětu, v důsledku kterého umírá až 50 % lidí ve vyspělých zemích.

Jak z toho ven?
Přetnout začarovaný kruh přejídání a obezity není vůbec jednoduché. Závislost na jídle, přejídání a obezita má dvě roviny a to biochemickou a emocionální. Překonat biochemickou závislost znamená v podstatě vystavit se abstinenci od nezdravého jídla s plným vědomím, co takové abstinenční příznaky přináší. Tedy únava, rozmrzelost, slabost, roztřesenost a další příznaky, podobné třeba detoxikaci. Vyžaduje opravdu velké úsilí a vytrvalost takové abstinenční příznaky překonat a nevzdat to.
Zbavit se závislosti na jídle na úrovni emocionální může být neméně náročné. Znamená to vymanit se z tlaku okolí a ustát to a obhájit sám před sebou. Protože jít mezi kamarády a nedat si hamburger s hranolky či pizzu jako ostatní může být sakra těžké. Často přejídání maskuje nějaký vnitřní problém, nedostatek sebedůvěry, pozornosti nejbližších a další emocionální zranění. Je třeba velmi tvrdě zapracovat na vlastní motivaci, cílech, zvýšit si sebeúctu a zlepšovat své mentální zdraví.
Dalším dílem této skládačky může být i pití čisté, ozdravné vody. Takovou vodou je alkalická ionizovaná voda Kangen. Slovo Kangen znamená návrat k původu a ke kořenům. V širším slova smyslu je to návrat sama k sobě, kým chci být, jaký život chci vést, jak se chci starat o své fyzické i duševní zdraví, což s problematikou zdravého životního stylu velmi úzce souvisí.
Radost z toho, že jím zdravě a dobře se starám o své tělo, že jsem naopak vzorem pro ostatní, může být dobrým hnacím motorem takové změny. A snížení váhy a obrovské zlepšení zdraví pak logickým důsledkem a krásnou odměnou.

Zdroje:
Cancer decodated, epizoda 3
Dr. Paul Clayton: Ať je jídlo vaším lékem
