Sacharidy

16.10.2024

Sacharidy představují velmi rozsáhlou skupinu přírodních látek, které se vyskytují ve všech živých organismech. Z hlediska výživy se řádí spolu s bílkovinami a tuky mezi tzv. základní živiny. Jsou významným zdrojem energie pro mitochondrie lidských buněk. Sacharidy tvoří až 50 % energie, kterou člověk stravou přijme.

Sacharidy ale nejsou totéž, co cukry, i když tyto dva pojmy bývají laickou veřejností často zaměňované.  Sacharidy se totiž skládají z tzv. monosacharidových jednotek a podle toho, z kolika sacharidových jednotek se konkrétní sacharid skládá, dělíme je dále na monosacharidy, disacharidy, oligosacharidy a polysacharidy. A právě monosacharidy (například glukóza, fruktóza) a disacharidy (sacharóza, laktóza) se nazývají cukry.

Zatímco složené sacharidy jsou pro stravu prospěšné, s těmi jednoduchými bychom měli zacházet opravdu velmi opatrně. Jednoduché sacharidy neboli cukry prudce zvyšují glykémii (nárůst hladiny krevní glukózy),  mají velmi kyselé pH s hodnotou okolo 2,5, způsobují nárůst hmotnosti a v neposlední řadě na nich snadno vzniká závislost.