Překyselení a jeho vliv na zdraví člověka
Víte co přesně znamená pojem "překyselení? A když je nějaká tekutina v našem těle kyselá, je to špatně? Pojďme společně hledat odpovědi na tyto otázky. Ale pěkně popořádku, možná nebude na škodu si zopakovat pár základních pojmů z chemie základní školy.

Co je pH
Hodnota pH je jednou z velmi důležitých charakteristik pro průběh chemických a zejména biochemických dějů v živých organismech. Vyjadřuje tzv. kyselost nebo zásaditost dané látky.
Na měření pH potravin, vody, nápojů, kosmetiky, tělesných tekutin používáme stupnici pH, která běžně může nabývat hodnot od 0 do 14. Všechny látky, u kterých naměříme hodnoty menší než 7, se označují jako kyselé. Na druhé straně stupnice stojí vše, u čeho naměříme pH větší než 7 a takové látky označujeme jako zásadité. Hodnota 7 je považována za neutrální.
Dekadický logaritmus pH stupnice pak znamená, že při pH lišícím se o jeden stupeň je kyselost nebo zásaditost dané látky desetinásobná. Každý stupeň pH stupnice tedy v praxi vyjadřuje, že látka je 10 x, 100 x 1000 x a více násobně zásaditější, nebo naopak kyselejší v porovnání s destilovanou vodou, která má pH 7. Takže například mořská voda s pH 8 je 10 x zásaditější, než destilovaná voda. A naopak, např. káva s pH 5 je 100 kyselejší, než destilovaná voda.
V běžné pH praxi měříme pH lakmusovými papírky, které po namočení do něčeho kyselého zrůžoví až zčervenají (čím více červená barva, tím více je látka kyselá) a po namočení do zásadité látky zmodrají (čím sytější modrá, tím je látka více zásaditá). Pro odečet přesného stupně slouží barevná škála, která je vždy vyobrazena na každém balení pH proužků a s tou papírek použitý na měření porovnáváme.
pH tělesných tekutin
V souvislosti s překyselením organismu je důležité se zaměřit na pH tělesných tekutin. Jednotlivé tělesné tekutiny mají různé pH v závislosti na tom, jakou funkci v těle plní. Základní fakt je ten, že kyselé tekutiny se v lidském těle vyskytují a má to svoje opodstatnění. Je však důležité rozlišovat, kde v těle je kyselá tekutina správně a proč a kde tomu tak naopak není.
pH žaludku
V lidském žaludku je jedna velmi silná kyselina, a to kyselina chlorovodíková (HCl). Její pH se pohybuje na stupnici mezi 1 a 2. Kyselina chlorovodíková má v žaludku dvě důležité funkce. V první řadě napomáhá trávení živin. A dále také tvoří účinnou bariéru proti vstupu patogenních mikroorganismů do lidského organismu. Všechny patogeny (např. bakterie, viry, paraziti) nemají rády kyselé prostředí, a to je proto spolehlivě zničí. Aby tato silná kyselina nenaleptala stěny žaludku, jsou stěny žaludku obalené vrstvou hlenu zvaného mucin.
pH moči
Moč má také kyselé pH. Obsahuje totiž odpadní látku metabolismu močovinu, která kyselou reakci způsobuje. pH lidské moči není je nižší než pH žaludečních šťáv, u zdravého organismu je to hodnota mezi 5,5-6,8. Kyselé pH moči je znakem toho, že ledviny správně fungují a plní svoji detoxikační funkci. Je také důležité zmínit, že pH moči hodně závisí na tom, co člověk jí. Například častá konzumace masa, bílé mouky, cukru či mléka způsobuje více kyselé pH moči.
pH kůže 5,5
Také pH kůže je přirozeně kyselé, jeho pH je okolo 5,5. Obsahuje totiž menší množství močoviny, která je malém množství vylučována také potem. Má podobně jako kyselina v žaludku chránit lidské tělo před vznikem patogenních organismů do těla.
pH slin
pH lidských slin je přirozeně zásadité. Nicméně občas se přechodně může objevit i kyselé pH, například po konzumaci kávy, kouření cigaret apod.
pH krve
pH krve je vždy zásadité, pohybuje se v rozmezí hodnot 7,35 až 7,45. Na udržení tohoto poměrně nízkého rozmezí disponuje lidské tělo pufrovačními (vyrovnávacími) systémy). Pufrovací systém pH krve lze významně ovlivnit správným dýcháním, výrazný vliv na něj má také činnost jater a ledvin.
Správné pH lidské krve je velmi důležité, závisí na něm mnoho dalších faktorů, mimo jiné například schopnost buněk metabolizovat živiny nebo činnost enzymů, hormonů a celého imunitního systému. A opět platí, čím kyselinotvornější stravu a nápoje člověk konzumuje, tím více se hodnota pH v krvi blíží spodní hranici. Velmi důležité je zmínit, že hodnoty pH krve pod 7,0 a nad 7,8 nejsou slučitelné se životem.

Co ovlivňuje pH v těle
Jak už bylo zmíněno, pH v lidském těle významně ovlivňuje strava a samozřejmě i tekutiny, které pijeme. Kyseliny v našem těle vznikají trávením základních živin a během procesu trávení na sebe navazují minerální látky a vytváří s nimi rozpustné soli, ty pak tělo dokáže běžným způsobem vyloučit. Pokud však v těle vzniká příliš mnoho kyselin, které se musí neutralizovat navazováním minerálů (nejčastěji se jedná o vápník, hořčík a draslík), tělo musí sáhnout do zásob a bere si tyto minerální látky z vlasů, nehtů, kůže, kostí, či zubů. Roztáčí se tak kolotoč úbytku minerálů ze zásob v lidském těle a to je samozřejmě velký problém.
Kyselé metabolity také vedou k větší tvorbě volných radikálů a k oxidačnímu stresu. Překyselení organismu také zároveň úzce souvisí se záněty a ty jsou pak podkladem mnoha civilizačních chorob. Lidské tělo je velmi složité a všechny metabolické děje jsou navzájem provázány. Proto je velmi důležité věnovat pozornost správnému výběru potravin a nápojů.
Mezi zásadotvorné potraviny patří například: ovoce, zelenina a čerstvé lisované šťávy z nich, kvašená a nakládaná zelenina, brambory, bylinky a koření, ořechy či semínka. Naopak silně kyselinotvorné jsou například: maso a masné výrobky, mléko a mléčné výrobky, výrobky z bílé mouky (především z pšenice), cukr a všechny sladkosti. Neutrálně pak působí například rostlinné oleje či některé celozrnné obiloviny (amarant, quinoa, jáhly).

Tekutiny
Zcela zásadní vliv na pH v lidském těle má však také výběr tekutin. Zatímco zelená káva a bylinkové čaje působí zásadotvorně, černá káva, černý čaj a všechny sladké limonády překyselují.
Voda
Základ pitného režimu však tvoří obyčejná voda. A ani u té není jedno, jakou vodu pijeme. Zatímco běžné zdroje vody, jako je voda kohoutková či balená voda nejsou pro pitný režim vhodné, naprosto skvělou volbou je zásaditá ionizovaná voda. Taková voda se až na výjimky v přírodě nevyskytuje běžně, ale je třeba ji vyrobit pomocí ionizátorů. Výrobců ionizátorů je celá řada, je však mezi nimi potřeba pečlivě vybírat.
Už více než 50 let vyrábí japonská společnost Enagic zásaditou vodu Kangen. Dnes je tato firma nejvýznamnějším výrobcem léčivé ionizované vody na světě a pyšní se celou řadou významných certifikátů. Zásaditá voda Kangen pH 9,5 obsahuje velké množství antioxidantů, vysoký obsah molekulárního vodíku, je strukturovaná a výborně hydratuje buňky.
Enagic vyrábí kangenskou vodu na principu elektrolýzy pomocí ionizátorů LeveLuk. Pokud tedy sáhnete po přístroji Enagic, budete mít jistotu té nejvyšší možné kvality. Pitím ionizované zásadité vody Kangen společně s vhodným výběrem potravin a celkový zdravým životním stylem pak uděláte maximum pro to, aby vaše pH vašeho tělo zůstávalo zdravé a v optimální kondici.

