Komu škodí zdravé potraviny?

22.10.2024

I potraviny, které jsou všeobecně považovány za zdravé a tělu prospěšné, jako jsou například mandle, česnek nebo avokádo, mohou za určitých okolností někomu škodit. Člověk totiž potřebuje jídlo nejenom sníst, ale také jej strávit a živiny z něj důkladně vstřebat a dále metabolizovat. A tady může nastat zádrhel. 

Jde o to, že stav střevního mikrobiomu daného jedince může být v určitém období v nerovnováze a tato disbióza pak způsobí, že člověk není schopen strávit a vstřebat látky z nějaké konkrétní potraviny. Imunitní systém ve střevě totiž vyhodnotí tuto potravinu jako škodlivou a nasadí proti ní obranné mechanismy. Dlouhodobě zatěžovaná střevní stěna a přemnožení škodlivých bakterií na úkor těch prospěšných mohou narušit střevní bariéru tak, že dojede až k tzv. syndromu propustného střeva. Skrz takové "děravé" střevo pak do krevního oběhu unikají částice, které tam za normálních okolností nemají co dělat, mimo jiné různé patogeny a to pak následně na místní úrovni ve střevě vyvolá zánětlivou reakci.

Jak poznat individuální snášenlivost potravin? 

Slouží k tomu tzv. MRT test, což je typ krevního testu používaného k testování reakcí těla na potraviny a potravinářské přídatné látky. Účelem testu není zjistit, zda je člověk alergický na určité potraviny, ale zjišťuje, zda dané jídlo v určitou chvíli nevytváří v těle zánět.

Co tedy dělat v případě, že i zdravou potravinu vaše tělo momentálně špatně toleruje?

V první řadě je potřeba tuto potravinu jednoduše na několik měsíců vyřadit z jídelníčku a nechat od ní střevo odpočinout. Dále je možné upravit prostředí střevního mikrobiomu pomoci vhodných doplňků stravy nebo detoxikační kúry a dostat tak vnitřní prostředí střeva zpět do rovnováhy. A samozřejmě je velmi důležité maximálně eliminovat stres, který dostává tělo do stavu bojové pohotovosti a přímo tak brání všem hojivým a ozdravným procesům. 

Po nějaké době je možné postupně a opatrně potravinu znovu začít do jídelníčku zařazovat a přitom sledovat reakci těla. Je velmi pravděpodobné, že prostředí střevního mikrobiomu se upraví a vaše tělo bude potravinu dále snášet bez problémů. A vy si pak budete moci zase dopřávat svoje oblíbené a tělu prospěšné jídlo.

Zdroj:

Cancer decodated, epizoda 3