Co je skutečnou příčinou rakoviny?

Celá desetiletí si vědci marně lámou hlavu nad tím, co je příčinou rakoviny a jak ji vyléčit. Desítky vědeckých týmů po celém světě věnují obrovské úsilí tomu, aby konečně našli lék na rakovinu.
Mám pro vás poměrně šokující zprávu. Příčina rakoviny a účinný způsob, jak zabránit jejímu dalšímu šíření, byla objevena už v první polovině 20. století německým vědcem Otto Heinrichem Warburgem. Tento vědec patřil mezi nejvýznamnější biochemiky 20. století.
Léčba rakoviny nabývá úplně jiných rozměrů
Otto Heinrich Warburg (1883-1970) obdržel v roce 1931 Nobelovu cenu za objevení základní příčiny vzniku rakoviny. MUDr. Warburg objevil, že rakovina je výsledkem nefyziologického způsobu života. Ve zkratce jde o nefyziologický způsob stravování - tedy konzumace stravy, která organismus zakyseluje a dále také fyzická neaktivita. To má pak za následek vytváření kyselého prostředí v těle. Jak je známo, kyselé prostředí je živnou půdou pro chronický zánět a od chronického zánětu je už k rakovině jen kousek.
Odlišný způsob získávání energie
Zcela zásadním objevem však bylo zjištění, že rakovinné buňky mají odlišný způsob získávání energie než buňky rakovinné. Zdravé buňky až na výjimky získávají energii za normálních okolností spalováním živin v mitochondriích za přítomnosti kyslíku. Rakovinné buňky potřebují jako palivo výhradně glukózu a energii z ní získávají anaerobní fermentací, jejíž odpadní látkou je kyselina mléčná. Zajímavé je, že spalování za přítomnosti kyslíku je až 18 x efektivnější způsob získávání energie než fermentace glukózy bez přítomnosti kyslíku. A právě velká koncentrace kyseliny mléčné v okolí maligních nádorů je pro rakovinu typická a je také příčinou, proč se maligní nádory tak rychle šíří. Toto extrémně kyselé prostředí totiž zabíjí okolní zdravé buňky a rakovinné buňky jejich ničením získávají další prostor pro svůj růst.

Jak rakovinu zastavit?
Bohužel teorii Otto Warburga konvenční věda nikdy nepřijala a proto jeho objevy upadly brzo v zapomnění. Dlouhá léta se výzkum rakoviny soustředil na genetické příčiny vzniku rakoviny. Až začátkem 21. století se k tomuto objevu vědci zase začali vracet a brát tyto informace v úvahu.
Otto Warburg došel k závěru, že příčinou vzniku rakoviny je přechod produkce energie buňky na anaerobní fermentaci glukózy. Byl tedy přesvědčen, že na zastavení růstu nádoru je potřeba přerušit proces fermentace glukózy a navrácením k aerobnímu spalování nádor vyhladovět až do remise. Rakovina jednoduše nedokáže přežít v zásaditém prostředí bohatém na kyslík, a to se zase dá do velké míry ovlivnit tím, co jíme a pijeme.

Co je tedy podstatou protirakovinné výživy?
Je to poměrně jednoduché.
Prvotním a zásadním opatřením je omezit přísun sacharidů ve stravě na minimum (a to především jednoduchých sacharidů).
Dalším důležitým krokem je nahradit takto vzniklý úbytek energie ve stravě poměrně masivním přidáním zdravých tuků (například olivový, lněný, konopný, řepkový olej, ořechy a semínka, omega-3 nenasycené mastné kyseliny obsažené v tučných rybách, organická vejce, ale také např. biomáslo, ghí či tuk a maso volně se pasoucích hospodářských zvířat). Ty správné tuky hrají při protirakovinné výživě opravdu velmi důležitou roli. Přinutí totiž zdravé buňky v těle získávat energii spalováním mastných kyselin a energii tak získávat z ketolátek na úkor glukózy. Rakovinné buňky, které jsou závislé na výhradně na fermentaci glukózy tím pádem nemají šanci a hynou.
Pokud se týká bílkovin – tady je doporučené množství 1 g bílkovin na 1 kilogram zdravé tělesné hmotnosti, což přibližně odpovídá běžnému doporučenému množství bílkovin pro člověka, který má dostatek pohybu.
V zásadě se dá říct, že protirakovinná strava se v základu podobá zásadám zdravé výživy. Omezení přijmu sacharidů a to především těch jednoduchých lze doporučit naprosto každému a tato zásada hraje důležitou roli v prevenci většiny civilizačních chorob. Navíc je zde patrný posun směrem ke ketodietě, protože velké množství sacharidů, které běžně lidé konzumují, je nahrazeno zdravými tuky.
Pak je tady samozřejmě další a velmi významný faktor a tím je hydratace organismu tou správnou vodou. Jestliže příčinou oxidačního stresu je nadbytek volných radikálů, oxidační stres způsobuje překyselení organismu a chronický zánět a ten je zas podkladem pro vznik rakoviny, pak je nezbytné tělo hlavně neutralizovat a správně hydratovat, stejně tak jako zásobovat nezbytnými minerály. A s tím si skvěle poradí Kangenská voda.

Závěrem
Důležitými faktory prevence i léčby rakoviny je také dostatek pohybové aktivity, eliminace stresu a vyhýbání se rizikovým faktorům (jako je např. alkohol, cigaretový kouř, nejrůznější chemikálie či zvýšená zátěž UV zářením). Při léčbě je dobré kombinovat více možných způsobů, nebránit se i různým alternativám, jednoduše hledat to, co dělá konkrétnímu člověku dobře (např. aromaterapie, fytoterapie, homeopatie, nejrůznější formy relaxace). Rakovina je fatální diagnóza, která každého srazí na kolena. Velmi důležité je tedy najít opět ztracenou rovnováhu, naději a víru v uzdravení a také cítit se dobře už během samotné léčby. A k tomu mohou všechny výše uvedené terapie pomoci.

Zdroj: Johaness F. Coy, Maren Franzová: Výživou proti rakovině

