Bílkoviny
Bílkoviny (proteiny) jsou makromolekulární látky složené z aminokyselin, které jsou navzájem provázané peptidovými vazbami. Spolu se sacharidy a tuky patří mezi tzv. makroživiny - tedy látky, které jsou zdrojem energie pro lidské tělo.
Bílkoviny jsou však také základním stavebním kamenem lidského těla, důležité jsou především pro růst a regeneraci svalů. V těle jsou kromě svalů také součástí pojivových tkání a různých orgánů, včetně kostí. Bílkoviny se dále vyskytují jako hormony, enzymy, obranné či transportní bílkoviny.
Bílkoviny dělíme na rostlinné a živočišné a pro správnou výživu jsou potřeba ve stravě přijímat oba typy. Zdrojem živočišných bílkovin jsou hlavně maso, mléko, vejce a mléčné výrobky, zdrojem rostlinných jsou luštěniny a obiloviny. Bílkoviny v nadměrném množství jsou pro organismus spíše zatěžující z hlediska jejich odbourávání.
Pro člověka s průměrnou pohybovou aktivitou je stanovena spotřeba bílkovin okolo 1 g na kilogram váhy a den.

