Bílkoviny

07.11.2024

Bílkoviny (proteiny) jsou makromolekulární látky složené z aminokyselin, které jsou navzájem provázané peptidovými vazbami. Spolu se sacharidy a tuky patří mezi tzv. makroživiny - tedy látky, které jsou zdrojem energie pro lidské tělo. 

Bílkoviny jsou však také  základním stavebním kamenem lidského těla, důležité jsou především pro růst a regeneraci svalů. V těle jsou kromě svalů také součástí pojivových tkání a různých orgánů, včetně kostí. Bílkoviny se dále vyskytují jako hormony, enzymy, obranné či transportní bílkoviny.

Bílkoviny dělíme na rostlinné a živočišné a pro správnou výživu jsou potřeba ve stravě přijímat oba typy. Zdrojem živočišných bílkovin jsou hlavně maso, mléko, vejce a mléčné výrobky, zdrojem rostlinných jsou luštěniny a obiloviny.  Bílkoviny v nadměrném množství jsou pro organismus spíše zatěžující z hlediska jejich odbourávání.

Pro člověka s průměrnou pohybovou aktivitou je stanovena spotřeba bílkovin okolo 1 g na kilogram váhy a den.