Články

Apoptóza

15.11.2024

Apoptóza je forma programované buněčné smrti, která se vyskytuje u mnohobuněčných organismů. Zahrnuje sled složitých biochemických procesů, vedoucích k typickým změnám vzhledu buňky. Membrána buňky je narušena a mění tvar, buňka s scvrkává, jádro se smršťuje. Následně dochází k šetrnému odstranění zbytků této buňky bez zánětu a nakonec je...

Telomery

15.11.2024

Telomery jsou koncové úseky některých chromozomů. Při každém buněčném dělení dochází k ulomení určité části telomery, postupným dělením se tedy telomery zkracují. Tento mechanismus, který limituje počet opakování buněčného dělení, tedy podmiňuje proces stárnutí.

Tuky

13.11.2024

Tuky společně s bílkovinami a sacharidy patří mezi tzv. makroživiny. Obsahují nejvíce energie (konkrétně 38 kJ v jednom gramu). Jsou tedy energetickou zásobárnou, zdrojem esenciálních mastných kyselin, rozpouští se v nich lipofilní vitamíny, zlepšují konzistenci potravin a zjemňují jejich chuť.

Bílkoviny

07.11.2024

Bílkoviny (proteiny) jsou makromolekulární látky složené z aminokyselin, které jsou navzájem provázané peptidovými vazbami. Spolu se sacharidy a tuky patří mezi tzv. makroživiny - tedy látky, které jsou zdrojem energie pro lidské tělo.

Celá desetiletí si vědci marně lámou hlavu nad tím, co je příčinou rakoviny a jak ji vyléčit. Desítky vědeckých týmů po celém světě věnují obrovské úsilí tomu, aby konečně našli lék na rakovinu.

Mikro-clustery

28.10.2024

Molekuly vody jsou uspořádané do shluků, tzv. clusterů.

I potraviny, které jsou všeobecně považovány za zdravé a tělu prospěšné, jako jsou například mandle, česnek nebo avokádo, mohou za určitých okolností někomu škodit. Člověk totiž potřebuje jídlo nejenom sníst, ale také jej strávit a živiny z něj důkladně vstřebat a dále metabolizovat. A tady může nastat zádrhel.

Hydratace

21.10.2024

Hydratace je proces, při kterém dochází k navázání vody na látku. V každé z přírodních má tento pojem trochu jiný význam.

Sacharidy

16.10.2024

Sacharidy představují velmi rozsáhlou skupinu přírodních látek, které se vyskytují ve všech živých organismech. Z hlediska výživy se řádí spolu s bílkovinami a tuky mezi tzv. základní živiny. Jsou významným zdrojem energie pro mitochondrie lidských buněk. Sacharidy tvoří až 50 % energie, kterou člověk stravou přijme.